dinsdag 28 januari 2014

Basis recepten voor saus, marinade en dressing

Koken zonder pakjes en potjes hoeft niet moeilijk te zijn. Als jij je koelkast vol hebt met lekkere biologische basis producten kan je al veel maken!
Wat je standaard in je keuken moet hebben: knoflook, ui, rode peper, gember, kokosolie voor bakken en kwaliteit olijfolie voor dressing (koude persing),
tomaten, citroenen en sojasaus. Zorg ervoor dat je lekker veel gedroogde kruiden in je keuken hebt staan, zodat je lekker kan variëren in smaak. Zijn er verse kruiden te krijgen, haal deze! Of leg een kruidentuintje aan... Kan eventueel gewoon in je vensterbank.

Basis producten


Rode pastasaus
ingrediënten:
- tomaten
- knoflook
- basilicum
- 2 sjalotjes (of rode ui)
- 1 eetlepel kokosolie
- peper en zout
- eventueel 2 eetlepel Parmezaanse kaas

Spice it up met een rode peper!

Voor 2 personen heb je tussen 4 en 6 tomaten nodig. Voor de smaak 1 a 2 teentjes knoflook. Houd je niet zo van knoflook, doe er dan minder in. Maar voor de smaak en je gezondheid er wel in doen!
Doe alles in de foodprocessor, goed laten draaien en je hebt een heerlijke saus. Is de substantie iets te stevig, doe er een beetje water bij.

Groene pesto
ingrediënten:
- 125 gram pijnboompitjes of cashewnoten
- verse basilicum
- 3 eetlepels olijfolie
- 4 eetlepels Parmezaanse kaas
- 1 teentje knoflook
- snufje zeezout

Doe de ingrediënten bij elkaar in de foodprocessor, goed mixen en je hebt een heerlijke groene pesto! Proef je pesto, vind je het te smeuïg doe er dan nog wat noten bij, is het te droog doe er meer olijfolie bij.


Satésaus
ingrediënten:
- 5 eetlepels pindakaas (biologische of puur natuur alleen gemaakt van pinda's)
- 1 rode peper
- 1 teentje knoflook
- klein stukje gehakte gemberwortel
- 1 eetlepel sojasaus
- water
- eventueel kokossap/melk

Hak de peper, knoflook en gember heel fijn. Doe dit samen met de pindakaas, de sojasaus in een steelpannetje. Leng dit aan met water en warm het op. Ik vind het erg lekker om er een scheut kokosmelk toe te voegen. Dit geeft een lekker fris smaakje aan de saus. Mocht je dit niet in huis hebben, maar wil je de saus iets romig, doe er een scheut gewone melk bij.

Marinade
ingrediënten:
- 2 eetlepels sojasaus
- verse rode peper
- sjalotje of rode ui
- 2 teentjes knoflook

Ik gebruik dit veel als basis marinade voor vlees.
Hak de peper, knoflook en een halve rode ui heel fijn, gebruik hier eventueel je foodprocessor voor. Doe dit in een kom samen met de sojasaus en marineer je vlees hierin.
Je kan er ook al 1 eetlepel kokosolie aan toevoegen, maar doe daarna geen olie meer in de pan!

Je kan met deze marinade lekker variëren. Een aantal variaties zijn:
- doe er een stukje gehakte gemberwortel bij voor een frisse, warme smaak.
- sap van een halve citroen, erg lekker bij kip!
- 2 tomaatjes pureren voor een Italiaanse touch.
- 1 theelepel komijn en kaneel toevoegen en je waant je in Marokko. 
- Denk ook eens aan verse kruiden zoals basilicum, koriander en voeg deze toe.

Dressing
ingrediënten:
- 1 eetlepel olijfolie
- sap van een halve citroen
- zout en peper

Meng alles door elkaar en je heb een basisdressing voor al je salades.

Sweet dressing
ingrediënten:
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 theelepel honing
- sap van 1/4 citroen

Lekker door een salade met sugar snaps of peultjes. Strooi er dan nog wat geraspte kokos overheen en wat gehakte pinda's. Smullen!

Frisse yoghurtdressing
ingrediënten:
- 50 ml yoghurt
- 1 eetlepel wijnazijn
- 1 eetlepel gehakte verse munt
- beetje gemalen zwarte peper

Deze dressing is heerlijk door een zomerse salade. Het krijgt een frisse Griekse touch door de yoghurt.



Salade met de sweet dressing












Geen opmerkingen:

Een reactie posten